Traktorutflykten 2019


Traktorutflykten samlade i år 17 veterantraktorer och sammanlagt 39 personer till starten från Brålanda Kyrka på en hemlig tur i området öster om riksvägen mot Vänern.
I samlad trupp gav sig sällskapet under morgonen iväg till första delmålet som var Backa där Ernst-Erik Andersson visade sitt byggprojekt i form av ett självförsörjande ekohus utan externt beroende av el, vatten och avlopp. Några kilometer grusväg ledde därefter vidare till bröderna Olssons gård i Rökila som idag förvisso tillhör Häljeruds Lantbruk. Allan och Hugos skrotverksamhet är under avveckling men en plåthall har upplåtits för deras och Henric Larssons intressanta fordon. Sju veterantraktorer, en Volvo-valp och en Cheva pickup samt en liten stenkross fick sällskapet möjlighet att titta närmare på.
Hela traktorkaravanen genade därefter genom skogarna till Häljeruds Lantbruk & Gårdsbageri där Evert, Carina och Henric Larsson mötte upp på den stora gårdsplanen. Familjen driver förutom sitt framgångsrika bageri även jordbruk där de odlar spannmål och oljeväxter på 400 hektar mark och skogsbruk i 80 hektar skog.
Nästa anhalt blev Gällenäs gård där andra framgångsrika verksamheter bedrivs. Anette och Peter van Schie, Gällenäs Grönsaker AB öppnade upp sitt stora växthus där tomater, paprika, gurka och aubergine odlas.

Efter att sällskapet fått verksamheten ingående beskriven och även provsmakat produkterna lades en extra punkt in i programmet med ett besök ute på Gälleudde med dess fyr byggd 1905.
Efter att sällskapet kylts av i de kraftiga vindbyarna från Vänern väntade varm gulaschsoppa på Sikhallsmagasinet. Men först fanns vid Sikhalls brygga tillfälle att titta närmare på Team Sikhalls muskelbåt, en Fountain 42 Lightning med två Mercury (GM) bensin-V8:or på vardera 900 hk som Magnus Larsson startade upp och blåste ur. Under lunchen passade regnmolnen på att släppa ur sig en ordentlig skur.
Lyckligtvis hann det regna av sig då soppan var avklarad och sällskapet kunde torra bege sig hemåt efter en trevlig dag med fyra mil i bygden på veterantraktorerna.

Se fler bilder från traktorutflykten